Ingrediënten

Mindful eten houdt in dat je meer aandacht besteedt aan je eten en hoe het je laat voelen

Butternutpompoen

De muskaatpompoen (Cucurbita moschata) of muskuspompoen is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten, die meer dan 10 m lang kunnen worden. Meestal wordt de soort als eenjarige gekweekt. De zacht behaarde bladschijf is in omtrek niervormig, tot 20 cm lang en tot 30 cm breed. De mannelijke bloemen groeien aan lange stelen en de vrouwelijke staan aan korte stelen. De kelk is klokvormig. De felgele, trechtervormige kroonbuis is tot 20 cm breed.

Bladeren en bloemenDe muskaatpompoen kan in vorm en grootte sterk varieren. Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale, vaak stomp geribde bes, die tot 20 kg kan wegen. De schil is grijs, groen, geel, blauwig of roodachtig van basiskleur met vaak beige en groene vlekken of strepen. De schil is zacht en de harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreedt. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel. De grote, centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. Een bekend ras van de muskaatpompoen is de flespompoen.

Het vruchtvlees van rijpe en onrijpe vruchten wordt gestoofd of gebakken en als groente geserveerd. Ook kan het vruchtvlees worden verwerkt in soepen en curry's, worden gepureerd en zoet of zoetzuur worden ingelegd.

De muskaatpompoen stamt uit Mexico en wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt.

Bron : wikipedia - meer informatie op deze site

Foodpairing

Seizoensproduct

Tips voor een gezonde voeding

Probeer zoveel mogelijk je eten te halen uit eigen tuin of boerderij, zo weinig mogelijk in de supermarkt.
Eet zo weinig mogelijk waarvan je niet zelf de basis hebt gezien.
Eet wat met liefde is klaargemaakt.
Eet niets waar er reklame over gemaakt wordt.
Let vooral op de suikers en de additieven !