Lichaam
ontgiften

Je lichaam is goed uitgerust om gifstoffen te elimineren. Dat gezegd hebbende, kunt u helpen uw lichaam op natuurlijke wijze te ontgiften met eenvoudige aanpassingen in uw levensstijl.

Je lichaam ontgiften

Ontgifting – of detox – is een populair modewoord.
Het impliceert meestal het volgen van een specifiek dieet of het gebruik van speciale producten die beweren uw lichaam van gifstoffen te ontdoen, waardoor de gezondheid wordt verbeterd en gewichtsverlies wordt bevorderd. Je lichaam heeft eigenlijk geen speciale diëten of dure supplementen nodig om gifstoffen te elimineren. Maar sommige strategieën kunnen helpen het natuurlijke ontgiftingssysteem van uw lichaam te verjongen.

Veel voorkomende misvattingen over detoxen

Van detox-diëten wordt gezegd dat ze gifstoffen uit je lichaam verwijderen, de gezondheid verbeteren en gewichtsverlies bevorderen.
Ze omvatten vaak het gebruik van laxeermiddelen, diuretica, vitamines, mineralen, thee en andere voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze ontgiftende eigenschappen hebben. De term "toxine" in de context van detox-diëten is losjes gedefinieerd. Het omvat meestal verontreinigende stoffen, synthetische chemicaliën, zware metalen en bewerkte voedingsmiddelen, die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Populaire detox-diëten identificeren echter zelden de specifieke gifstoffen die ze willen verwijderen of het mechanisme waarmee ze ze zogenaamd elimineren. Bovendien is er geen bewijs dat het gebruik van deze diëten voor toxine-eliminatie of duurzaam gewichtsverlies ondersteunt.
Je lichaam heeft een geavanceerde manier om gifstoffen te elimineren die betrekking hebben op de lever, nieren, spijsverteringsstelsel, huid en longen. Toch kunnen ze alleen als deze organen gezond zijn, ongewenste stoffen effectief elimineren. Dus hoewel detox-diëten niets doen dat je lichaam van nature niet zelf kan doen, kun je het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam optimaliseren.

1. Beperk alcohol

Uw lever metaboliseert meer dan 90% van de alcohol die u consumeert. Leverenzymen metaboliseren alcohol tot aceetaldehyde, een bekende kankerverwekkende chemische stof. Door aceetaldehyde als een toxine te herkennen, zet je lever het om in een onschadelijke stof genaamd acetaat, die het uit je lichaam elimineert.
Hoewel observationele studies hebben aangetoond dat een laag tot matig alcoholgebruik de gezondheid van het hart ten goede komt, kan overmatig drinken veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Overmatig drinken kan uw leverfunctie ernstig beschadigen door vetophoping, ontsteking en littekens te veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, kan uw lever niet adequaat functioneren en zijn noodzakelijke taken uitvoeren , inclusief het filteren van afval en andere gifstoffen uit uw lichaam. Het beperken of volledig onthouden van alcohol is een van de beste manieren om het ontgiftingssysteem van je lichaam sterk te houden.

2. Focus op slaap

Elke nacht zorgen voor voldoende slaap is een must om de gezondheid van uw lichaam en het natuurlijke ontgiftingssysteem te ondersteunen.
Slapen stelt je hersenen in staat om zichzelf te reorganiseren en op te laden, evenals giftige afvalbijproducten te verwijderen die zich gedurende de dag ophopen. Een van die afvalproducten is een eiwit genaamd beta-amyloïde, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
Bij slaapgebrek heeft je lichaam geen tijd om die functies uit te voeren, dus gifstoffen kunnen zich ophopen en verschillende aspecten van de gezondheid beïnvloeden. Slechte slaap heeft verbanden met gezondheidsgevolgen op korte en lange termijn, zoals stress, angst, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2 en obesitas.
U moet regelmatig 7 tot 9 uur per nacht slapen om een goede gezondheid te bevorderen. Als u 's nachts moeite heeft om in slaap te blijven of te vallen, zijn veranderingen in levensstijl, zoals het vasthouden aan een slaapschema en het beperken van blauw licht voor het slapengaan, nuttig voor het verbeteren van de slaap.

3. Drink meer water

Water doet zoveel meer dan je dorst lessen. Het reguleert uw lichaamstemperatuur, smeert gewrichten, helpt de spijsvertering en opname van voedingsstoffen en ontgift uw lichaam door afvalproducten te verwijderen.
De cellen van je lichaam moeten zichzelf continu herstellen om optimaal te functioneren en voedingsstoffen af te breken die je lichaam als energie kan gebruiken. Deze processen geven echter afvalstoffen vrij in de vorm van ureum en koolstofdioxide, die schade kunnen veroorzaken als ze zich ophopen in uw bloed.
Water transporteert deze afvalproducten en verwijdert ze efficiënt door te plassen, te ademen of te zweten. Goed gehydrateerd blijven is dus belangrijk voor ontgifting. De adequate dagelijkse waterinname is 3,7 liter voor mannen en 2,7 liter voor vrouwen.

4. Verminder uw inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen

Mensen schrijven suiker en bewerkte voedingsmiddelen vaak toe aan veel van de huidige volksgezondheidscrises.
Onderzoek koppelt een hoge consumptie van suikerhoudende en sterk bewerkte voedingsmiddelen aan obesitas en andere chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. Deze ziekten belemmeren het vermogen van uw lichaam om op natuurlijke wijze te ontgiften door organen te beschadigen die een belangrijke rol spelen, zoals uw lever en nieren.
Een hoge consumptie van suikerhoudende dranken kan bijvoorbeeld leververvetting veroorzaken, een aandoening die de leverfunctie negatief beïnvloedt. Je kunt het ontgiftingssysteem van je lichaam gezond houden door minder junkfood te consumeren. Je kunt junkfood beperken door het in het winkelschap te laten liggen. Als je het niet in je keuken hebt, neemt de verleiding helemaal weg. Het vervangen van junkfood door gezondere keuzes zoals groenten en fruit is ook een gezonde manier om de consumptie te verminderen.

5. Eet antioxidantrijk voedsel

Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Oxidatieve stress is een aandoening die het gevolg is van de overmatige productie van vrije radicalen.
Je lichaam produceert deze moleculen van nature voor cellulaire processen, zoals de spijsvertering. Alcohol, tabaksrook, een voedingsarm dieet en blootstelling aan verontreinigende stoffen kunnen echter overmatige vrije radicalen produceren. Deze moleculen veroorzaken schade aan een reeks cellen. Onderzoek suggereert dat schade door vrije radicalen een rol speelt bij aandoeningen zoals dementie, hartaandoeningen, leveraandoeningen, astma en bepaalde soorten kanker.
Het eten van een dieet dat rijk is aan antioxidanten kan je lichaam helpen oxidatieve stress tegen te gaan die wordt veroorzaakt door overtollige vrije radicalen en andere gifstoffen die je ziekterisico verhogen. Richt u op het verkrijgen van antioxidanten uit voedsel en niet op supplementen, die in feite uw risico op bepaalde ziekten kunnen verhogen wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine E, selenium, lycopeen, luteïne en zeaxanthine. Bessen, fruit, noten, cacao, groenten, specerijen en dranken zoals koffie en groene thee hebben enkele van de hoogste hoeveelheden antioxidanten.

6. Eet voedingsmiddelen met een hoog prebioticagehalte

Darmgezondheid is belangrijk om je ontgiftingssysteem gezond te houden. Uw darmcellen hebben een ontgiftings- en uitscheidingssysteem dat uw darmen en lichaam beschermt tegen schadelijke gifstoffen, zoals chemicaliën. Een goede darmgezondheid begint met prebiotica, een soort vezels die de goede bacteriën in je darm voeden, probiotica genaamd. Met prebiotica kunnen uw goede bacteriën voedingsstoffen produceren die vetzuren met een korte keten worden genoemd en die gunstig zijn voor de gezondheid.
Antibioticagebruik, slechte mondhygiëne en dieetkwaliteit kunnen allemaal de bacteriële balans in uw darm veranderen. Bijgevolg kan deze ongezonde verschuiving in bacteriën uw immuun- en ontgiftingssystemen verzwakken en uw risico op ziekte en ontsteking verhogen. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotica kan je immuunsysteem en ontgiftingssystemen gezond houden. Goede voedselbronnen van prebiotica zijn tomaten, artisjokken, bananen, asperges, uien, knoflook en haver.

7. Verlaag je zoutinname

Voor sommige mensen is ontgiften een middel om overtollig water te elimineren.
Het consumeren van te veel zout kan ervoor zorgen dat je lichaam overtollig vocht vasthoudt, vooral als je een aandoening hebt die je nieren of lever aantast - of als je niet genoeg water drinkt. Deze overtollige vochtophoping kan een opgeblazen gevoel veroorzaken en kleding ongemakkelijk maken. Als je te veel zout consumeert, kun je jezelf ontgiften van het extra watergewicht. Hoewel het misschien contra-intuïtief klinkt, is het verhogen van uw waterinname een van de beste manieren om overtollig watergewicht te elimineren door te veel zout te consumeren. Dat komt omdat wanneer u te veel zout en niet genoeg water consumeert, uw lichaam een antidiuretisch hormoon afgeeft dat voorkomt dat u urineert en daarom ontgift.
Door uw waterinname te verhogen, vermindert uw lichaam de afscheiding van het antidiuretisch hormoon en verhoogt het urineren, waardoor meer water en afvalproducten worden geëlimineerd. Het verhogen van uw inname van kaliumrijke voedingsmiddelen - die sommige van de effecten van natrium compenseren - helpt ook. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn aardappelen, pompoen, bruine bonen, bananen en spinazie.

8. Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging - ongeacht het lichaamsgewicht - wordt geassocieerd met een langer leven en een verminderd risico op vele aandoeningen en ziekten, waaronder diabetes type 2, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en bepaalde vormen van kanker.
Hoewel er verschillende mechanismen achter de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging zitten, is verminderde ontsteking een belangrijk punt. Hoewel sommige ontstekingen nodig zijn om te herstellen van een infectie of het genezen van wonden, verzwakt te veel ervan de systemen van uw lichaam en bevordert het ziekte. Door ontstekingen te verminderen, kan lichaamsbeweging de systemen van uw lichaam - inclusief het ontgiftingssysteem - helpen goed te functioneren en te beschermen tegen ziekten.
U moet ernaar streven om ten minste 150-300 minuten per week matige intensiteitsoefeningen te doen - zoals stevig wandelen - of 75-150 minuten per week krachtige fysieke activiteit - zoals hardlopen.

9. Andere handige detox tips

Hoewel er momenteel geen bewijs is dat het gebruik van detox-diëten voor het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam ondersteunt, kunnen bepaalde voedingsveranderingen en levensstijlpraktijken helpen de toxinebelasting te verminderen en het ontgiftingssysteem van je lichaam te ondersteunen.
• Eet zwavelhoudend voedsel. Voedingsmiddelen met een hoog zwavelgehalte, zoals uien, broccoli en knoflook, verbeteren de uitscheiding van zware metalen zoals cadmium
• Probeer chlorella uit. Chlorella is een soort algen die veel voedingsvoordelen heeft en de eliminatie van toxines zoals zware metalen kan verbeteren, volgens dierstudies
• Breng gerechten op smaak met koriander. Koriander verbetert de uitscheiding van bepaalde toxines, zoals zware metalen zoals lood en chemicaliën, waaronder ftalaten en insecticiden
• Ondersteuning glutathion. Het eten van zwavelrijk voedsel zoals eieren, broccoli en knoflook helpt de functie van glutathion te verbeteren, een belangrijke antioxidant die door je lichaam wordt geproduceerd en die sterk betrokken is bij ontgifting
• Stap over op natuurlijke schoonmaakmiddelen. Het kiezen van natuurlijke reinigingsproducten zoals azijn en zuiveringszout boven commerciële reinigingsmiddelen kan uw blootstelling aan potentieel giftige chemicaliën verminderen
• Kies voor natuurlijke lichaamsverzorging. Het gebruik van natuurlijke deodorants, make-up, moisturizers, shampoos en andere producten voor persoonlijke verzorging kan ook uw blootstelling aan chemicaliën verminderen.

Tips voor een gezonde voeding

Probeer zoveel mogelijk je eten te halen uit eigen tuin of boerderij, zo weinig mogelijk in de supermarkt.
Eet zo weinig mogelijk waarvan je niet zelf de basis hebt gezien.
Eet wat met liefde is klaargemaakt.
Praat met de kok, voel de passie en peil naar hun inzichten.
Eet niets waar er reklame over gemaakt wordt.