Wat is karma?


Karma beschrijft het concept om alles wat je naar voren brengt - goed of slecht - terug te krijgen in het universum. Per definitie staat het centraal in het hindoeïsme en het boeddhisme voor het bepalen van iemands volgende wereldse bestaan ​​op basis van het ethische net van hun huidige leven. Het maakt niet uit welk geloofssysteem je volgt (of niet!), het concept van karma kan een rol spelen in je leven. Er zijn constant 12 wetten van karma in het spel, of je het nu beseft of niet.
Wanneer je leeft in overeenstemming met deze 12 wetten van karma, creëer je goede karma in je leven, waardoor theoretisch de kans groter wordt dat er goede dingen gebeuren. Lees hieronder meer over wat karma is en vind een uitsplitsing van wat elk van de 12 wetten betekent, plus tips voor het benutten van hun kracht.
Karma is het idee dat wat je doet bij je terugkomt. De energie die je uitstraalt, is de energie die je terugkrijgt. Dit op verschillende manieren voor verschillende mensen en zelfs in verschillende levens. We kunnen dus niet altijd weten of voorspellen hoe en wanneer het bij jullie terugkomt.
Dit roept de vraag op: bestaat karma echt? Karma is inderdaad heel reëel en aanwezig in ons leven, ook al is het logisch gezien niet helemaal logisch. Er is een mystieke, magische energie in het universum die we niet altijd kunnen begrijpen vanuit ons logisch menselijk perspectief. Als je nog steeds een beetje sceptisch bent over het bestaan ​​van karma, kijk dan eens terug naar je eigen leven of dat van anderen en je zult waarschijnlijk echte voorbeelden vinden van karma in actie.

De verschillende soorten karma


In het hindoeïsme zijn er drie soorten karma. Prarabdha-karma omvat het karma dat je in dit leven hebt verzameld. Sanchita-karma verwijst naar de som van al je vroegere karma's uit vorige levens, en Agami-karma is het resultaat van huidige beslissingen die je hebt genomen en acties die je hebt ondernomen.
De meest besproken soorten karma zijn echter goed en slecht karma. Goed karma is wanneer je een positieve bijdrage levert aan de wereld, zoals iemand in nood helpen, iemand een oprecht compliment geven of zelfs glimlachen naar een vreemde. Dat geluk keert dan op de een of andere manier naar je terug - misschien ontmoet je liefdevolle mensen in je leven, ontvang je onverwacht geld of komt het gewoon goed voor je uit.
Integendeel, slecht karma is wanneer je een negatieve bijdrage hebt geleverd, zoals iets doen of zeggen dat anderen kwetst uit jaloezie of woede. Het kan zijn dat je die energie dan terugkrijgt in de vorm van lastige situaties en uitdagingen of dat je onderweg iemand tegenkomt die iets vergelijkbaars met jou doet (lees: karmische relaties ). Het kan er anders uitzien, maar de karmische situatie zal altijd dezelfde onderliggende energie dragen.

Waar komen de 12 wetten van karma vandaan en wat zijn ze?


Naast de verschillende soorten karma zijn er ook de 12 wetten van karma. Beschouw ze als de regels om het spel van karma te spelen en te begrijpen hoe het allemaal werkt. De 12 wetten van karma zijn afkomstig uit de hindoeïstische en boeddhistische geloofssystemen. In deze stromingen zijn de 12 wetten van karma een hulpmiddel om te interpreteren hoe energie in ons universum werkt. Karma vertaalt zich naar het woord actie. Naar mijn mening helpen deze wetten ons te begrijpen hoe onze acties onszelf, anderen en het universum beïnvloeden.

1. De grote wet

Ook bekend als de wet van oorzaak en gevolg, is de grote wet waar veel mensen aan denken als ze nadenken over wat karma betekent. Het stelt dat welke gedachten of energie we ook uitstoten, we terugkrijgen - goed of slecht. Het is als zaaien en oogsten. Als je liefde en vriendelijkheid plant, krijg je dat terug.

2. De wet van de schepping

De wet van de schepping gaat helemaal over - je raadt het al - creëren. Je wacht niet alleen tot er op magische wijze goede dingen in je leven gebeuren; je moet actief naar buiten gaan en dingen laten gebeuren. Mensen hebben hun talenten, gaven en bekwaamheden om de wereld tot zegen te zijn. Ze creëren constant iets, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. De kracht om jouw ideale werkelijkheid te creëren ligt dus in jou.

3. De wet van nederigheid

Om iets in je leven te veranderen, moet je eerst accepteren wat er nu is. Dat is het uitgangspunt van de wet van nederigheid. Dit is een eigenschap die veel zeer succesvolle mensen belichamen. Het zijn sterke, vriendelijke, vrijgevige en zeer bescheiden mensen. Maar toen ze allemaal op hun pad begonnen, moesten ze bepaalde dingen over zichzelf en de samenleving accepteren.
Dus weet dat het niet uitmaakt waar je begint, als je in staat bent om eigenaar te worden van je verhaal en de facetten ervan waar je totaal geen controle over hebt, kun je ook eigenaar zijn van het pad naar de toekomst. Een gelukkige, gezonde, succesvolle toekomst ligt voor het oprapen.

4. De wet van groei

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat de universele wet van groei over expansie, namelijk in onszelf. Naarmate we intern groeien, veranderen en evolueren, zal onze externe realiteit daardoor veranderen en groeien. Dit is waar persoonlijke ontwikkeling en het lezen van zelfhulp- en spirituele boeken een rol kunnen spelen. En de groei houdt nooit op - er zijn altijd nieuwe dingen om te leren, te veranderen en te genezen.

5. De wet van verantwoordelijkheid

De wet van verantwoordelijkheid gaat over het nemen van eigendom voor alles wat er in ons leven gebeurt, inclusief de niet-zo-goede dingen. Wij zijn verantwoordelijk voor hoe we ervoor kiezen om ons leven te leiden - niet iemand anders. Wij zijn verantwoordelijk voor hoe we in de wereld verschijnen, hoe we toestaan ​​dat anderen ons behandelen en hoe we andere mensen behandelen. Om deze wet in praktijk te brengen, moet je verantwoordelijkheid nemen voor de rol die je speelt in elke situatie die je hebt.

6. De wet van verbinding

De wet van verbinding stelt dat alles en ieder mens op de een of andere manier met elkaar verbonden is. Hoewel de vroegere jij, de huidige jij en de toekomstige jij totaal verschillende mensen lijken, ze allemaal nog steeds jij zijn. Alles wat je hebt meegemaakt heeft geleid tot het volgende en het volgende en het volgende. Het is allemaal met elkaar verbonden. We zijn ook verbonden met andere mensen.
Terwijl we onszelf helpen, onderwijzen, liefhebben, eren en respecteren, doen we hetzelfde voor anderen. De verbinding is er altijd. We moeten gewoon oplettend zijn en erop afstemmen.

7. De wet van de kracht

Hoewel sommigen van ons beweren professionele multitaskers te zijn, vertraagt ​​de neiging om alles tegelijk te doen ons vaak alleen maar. De wet van kracht stelt dat je je energie niet op twee dingen tegelijk kunt richten. Als je je op één ding tegelijk concentreert, bereik je veel meer en met betere resultaten.

8. De wet van geven en gastvrijheid

Deze wet van karma gaat helemaal over onbaatzuchtigheid, geven aan anderen en doen wat je zegt. Het gaat erom ervoor te zorgen dat je niet alleen maar goede gedachten zegt en denkt, maar dat je die ook bewandelt en die overtuigingen volgt met actie. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u gelooft in doneren aan een goed doel. Dus de wet van geven en gastvrijheid stelt dat wanneer de mogelijkheid om te doneren zich voordoet, je doorgaat en daadwerkelijk doneert, in plaats van er simpelweg voor te pleiten.

9. De wet van hier en nu

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, gaat de wet van hier en nu helemaal over aanwezig zijn. De meesten van ons leven ons leven terwijl we nadenken over het verleden en wat we verkeerd hebben gedaan, terwijl we diezelfde oude opname in onze gedachten afspelen. Als we in het hier en nu leven en afgestemd zijn op wat we doen, zien, proeven, ruiken en voelen, zullen we niet zo losgekoppeld zijn wanneer we met anderen omgaan, een maaltijd eten, een film kijken of gewoon tijd voor onszelf doorbrengen. Je zult merken dat de energie anders is en dat de ervaring boeiender en lonender is.

10. De wet van verandering

Als je merkt dat je steeds weer dezelfde situatie ervaart ( misschien trek je bijvoorbeeld hetzelfde type ongewenste partner aan), dan is dat de wet van verandering in actie. Het is een teken van het universum dat je aanspoort om een ​​lesje te leren. Het patroon zal zich blijven herhalen totdat je leert van de ervaring en iets anders gaat doen om te evolueren naar een betere versie van jezelf en de vicieuze cirkel te doorbreken. Het probleem is dat zoveel mensen te veel denken en niet genoeg voelen. Om het patroon en het probleem te veranderen, moeten we gedachten en gevoelens met elkaar kunnen verbinden en vervolgens kunnen aanpassen en dienovereenkomstig wijzigingen kunnen aanbrengen.

11. De wet van geduld en beloning

Deze karmische wet vertaalt zich in wezen naar 'hard werken loont'. Consistent werk, dat is. Het gaat erom te komen opdagen en het werk te doen en je grote doelen niet op te geven, zelfs als je nog geen vooruitgang ziet. Leef in overeenstemming met deze karmische wet door te erkennen dat het bereiken van grote dingen tijd en doorzettingsvermogen vereist, niet op te geven, jezelf te vieren en te genieten van elke kleine mijlpaal die je tijdens je reis bereikt.

12. De wet van betekenis en inspiratie

De wet van betekenis en inspiratie vertelt ons dat we allemaal waarde te geven hebben. Onze unieke geschenken zijn bedoeld om met de wereld te delen en zullen een positieve impact hebben. Hoe schijnbaar klein en onbelangrijk onze bijdrage aan de wereld ook mag lijken, ze is belangrijk. Maak gebruik van deze karmische wet wanneer je een boost van motivatie nodig hebt. Maar onthoud: je krijgt alleen terug wat je naar voren brengt.

Welke invloed hebben de 12 wetten van karma op ons leven?


Dus waarom zouden we ons druk maken om karma? Het korte antwoord is dat het ons leven en het leven van anderen op een grote manier beïnvloedt, of we ons er nu van bewust zijn of niet. Het begrijpen van het concept van wat je doet, komt bij je terug, helpt ons te streven om te handelen vanuit een plaats van afstemming en met onszelf en anderen. Het geeft ons een moreel kompas.
Het leuke is dat we ons eigen karma creëren terwijl we ons leven leiden - zowel goed als slecht. Om de kracht van de 12 wetten van karma te benutten, moeten we opzettelijk goed karma creëren door positieve bijdragen te leveren aan de wereld vanuit een plaats van oprechtheid. Met andere woorden, doe goede dingen omdat het goed voor je voelt, niet alleen omdat je er geluk voor zoekt.