Beginnen met Mudra

Een mudra is een bepaalde houding van de hand die van dienst is tijdens het uitvoeren van meditatie of pranayama. Soms is het nut van een mudra, dat de concentratie beter vastgehouden kan worden.

Een yogi verklaart dit in het beter doorstromen van de prana-energie tussen de ene en de andere vingers, zoals in de jnana mudra of yoni mudra. Op andere momenten is een mudra puur praktisch van nut.

Mudra voordelen
Mudra's zijn een krachtige reeks fysieke gebaren in yoga die subtiele lichaamseffecten produceren om je energie te herstellen en op te frissen. Elke handmudra is verbonden met elementaire energieën van het lichaam en heeft dus een zekere invloed op de hersencentra. Mudra's creëren een evenwicht van lucht, vuur, water, aarde en etherelementen en vergemakkelijken zo genezing en herstel van de gezondheid.

Verschillende mudra's bieden verschillende voordelen voor lichaam en geest, waaronder:Spirituele mudra's kunnen een beoefenaar helpen om naar staten van transcendentaal bewustzijn te gaan. Sommige mudra's zijn zelfs krachtig genoeg om het derde oog chakra te stimuleren . Ze helpen de energiestroom van je lichaam te kanaliseren en chakra's en Kundalini te doen ontwaken .

Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van het regelmatig doen van mudra's :

Hoe werken mudra's?

Mudra is de wetenschap van het veranderen of omleiden van de energiestroom in het hele lichaam met behulp van handgebaren. Onze handen bevatten het maximale aantal zenuwuiteinden die, wanneer ze op een bepaalde manier worden ingedrukt of gerangschikt, een 'energiecircuit' creëren. Het gebeurt door middel van acupunctuurmeridianen die ons energielichaam in perfecte uitlijning of balans brengen.

De wetenschap van handmudra's is gebaseerd op het principe van vijf elementen van het lichaam of Panch tattva. Panch tattva is de 5 vitale elementen die worden vertegenwoordigd door de 5 vingers van de hand. Wanneer een van de 5 vingers wordt ingedrukt tijdens mudra's, stimuleert dit het overeenkomstige element van die vinger.
  1. Duim - Vuurelement - verantwoordelijk voor onze behoeften zoals honger, dorst en slaap.
  2. Wijsvinger - Luchtelement - verantwoordelijk voor beweging en ademhaling.
  3. Middelvinger - Ether-element - verantwoordelijk voor innerlijke wijsheid, intuïtie en het overwinnen van emotionele angst
  4. Ringvinger - Aarde-element - verantwoordelijk voor de lichaamsstructuur zoals botten en weefsels, vlees en huid en haar.
  5. Pink - Waterelement - verantwoordelijk voor lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, bloed, zweet, urine en sperma.


Ayurveda legt uit dat wanneer er een onbalans is in een van deze 5 elementen, dit leidt tot verstoring van lichaam en geest en een negatieve invloed heeft op iemands gezondheid. Verschillende mudra's die we in yoga doen, hebben het vermogen om energie in een specifiek deel van het lichaam te verhogen of te verlagen. Door mudra's te gebruiken, kunnen we de algehele gezondheid en het welzijn behouden door de energie in het lichaam op verschillende manieren te manipuleren.

Om 'hoe mudra's werken' op een eenvoudige manier te begrijpen, beschouwen we het menselijk lichaam als een elektrisch circuit waarin stroom (de energie) door nadi's of energiekanalen stroomt (vergelijkbaar met draden in een elektrisch circuit) . De vijf vingers zijn als de vijf terminals van een menselijk elektrisch circuit die verbonden zijn met specifieke delen van het lichaam en de geest.

Wanneer we een vinger in een mudra houden of erop drukken, is het circuit rond. Daarom wordt het overeenkomstige lichaamsdeel of de klier van die vinger gestimuleerd in de hersenen (voedingsbron van het circuit). Zodra de hersenen een signaal ontvangen om het energiepatroon in het lichaam te veranderen, kanaliseert het de energie naar het overeenkomstige deel.

De manier waarop we vingers in een mudra rangschikken, laat zien of het een van de vijf elementen zal vergroten of verkleinen of in evenwicht zal brengen:

Mudra's creëren een lus van stromende energie

Door de handen of het hele lichaam gedurende een langere periode in een mudra te houden, ontstaat het pranische circuit (een lus van energie) in ons subtiele lichaam. Een pranisch circuit kan worden opgevat als de gesloten lus van Nadis die de stroom van energie vergemakkelijkt.

In de yogawetenschap wordt gezegd dat het lichaam ziek wordt als prana (levenskracht) op één plek vast komt te zitten of als er een gebrek aan prana in ons lichaam is. Het pranische circuit dat een mudra maakt, zorgt ervoor dat prana onbetwistbaar in ons lichaam blijft stromen. En om het ontbreken van Prana te voorkomen, laat de lus die mudra creëert Prana niet weglekken. Op deze manier helpt een mudra het lichaam ziektevrij te houden, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Hoe worden yoga mudra's uitgevoerd?

Bij yoga voeren we mudra's uit in combinatie met meditatie, pranayama's of bepaalde asana's. Hier is het doel van het doen van mudra's volledig om de yogabeoefening te verdiepen en lichaam en geest geschikt te maken om voor langere tijd in pose te zijn. Het is min of meer een spiritueel doel van het doen van mudra.

Om met je mudra-oefening te beginnen, ga je in een comfortabele houding zitten; bij voorkeur kun je ervoor kiezen om in sukhasana , padmasana , vajrasana of een andere houding naar keuze te zitten , waarbij je houding rechtop is en de rug recht is. Je kunt ervoor kiezen om op een stoel te gaan zitten als je niet comfortabel zit in een yogahouding.

Als je eenmaal je favoriete zitpositie hebt gevonden, is het een goed idee om je handen voor te bereiden op een betere ontvankelijkheid voordat je handmudra's gaat doen.

Voordat u een mudra-handpositie maakt, plaatst u de handpalmen altijd naar boven gericht over uw dijen of knieschijf (waar u maar comfortabel bent) en drukt u vervolgens met uw vingers in bepaalde patronen om verschillende mudra's uit te voeren. Als je je vingers moet aanpassen, kun je eerst het handgebaar maken en dan handen met mudra op je dijen plaatsen.

Het is prima als de vrije vingers in mudra niet volledig gestrekt of recht zijn; bij diepe meditatie worden vrije vingers uiteindelijk meestal opgekruld.

Men moet voldoende druk uitoefenen tussen de vingers zodat u een zachte aanraking tussen de vingers kunt voelen. Het zou niet te veel moeten zijn, anders verlies je uiteindelijk je focus en het therapeutische voordeel van mudra.

Het kost tijd om de impact van handmudra's te voelen. Als je nieuw bent in het oefenen van mudra's, streef er dan naar om een ​​mudra gedurende 5 minuten vast te houden, tenminste in één stuk. Als je je comfortabel voelt om je hand gedurende deze tijd in mudra te houden, verleng deze tijd dan tot 15-20 minuten. De efficiëntie van elke mudra neemt toe naarmate je hem langer vasthoudt.

Samenvatting

Verhoogde effectgrootte na het oefenen van mudra laat zien dat er een golf van energie is die optreedt bij de vingertoppen wanneer we de hand lang genoeg in een mudra houden (minimaal 20 minuten). Mudra's leiden inderdaad energie naar het lichaam en voorkomen dat het naar buiten vervalt.

Yoga mudra is een eenvoudige maar belangrijke beoefening van yoga omdat het je de mogelijkheid geeft om de energie in het lichaam op verschillende manieren te sturen. De asana's en pranayama's kunnen worden opgevat als een voorbereidende oefening die het bewustzijn cultiveert dat we Prana in ons hebben. Dan komt de beoefening van mudra's waarmee je de pranische energie kunt beïnvloeden en manipuleren.

Dit is de reden dat in de hatha-yogatraditie mudra's alleen worden beoefend na vaardigheid in Asana, Pranayama en bandha.

Mudra wordt geassocieerd met de veranderende mentale en spirituele kenmerken van een individu. Deze verandering door mudra laat de interne energie kanaliseren door sensorische klieren, aders en organen van het lichaam te beïnvloeden.

Mudra houdingen