Naar een gelukkig leven. 

Ik groei

Het verkennen van de verbinding tussen mens en de natuur.

Heb je je ooit ondergedompeld gevoeld in het zicht, het geluid en de geur van de natuur? De geur van het bos, het geluid van het water dat langs de beekjes stroomt en het algehele gevoel van vreugde en innerlijke vrede is een onvergetelijke ervaring.

Volgens de biofilie theorie heeft de mens van nature de neiging een band te zoeken met de natuur en met andere levensvormen. Als we de evolutietheorie beschouwen, leefden en probeerden mensen zich miljoenen jaren aan te passen aan de aardse natuur, meer bepaald aan de Oost-Afrikaanse savanne. Tegenwoordig bezitten we fysieke en psychologische kenmerken om te overleven gelijk waar ter wereld. Zodanig kunnen we onze waardering voor de natuur en dier koppelen aan ons genetisch erfgoed.

Ons dagelijks leven omvat de bulderende geluiden van auto's, geschreeuw van mensen en ook onaangename drukke omgevingen van onze moderne wereld. Verbinding maken met de natuur is een manier om vrede te brengen in ons bestaan. Onze ontwikkeling heeft veel natuurgebieden vervangen door verstedelijking en wegen. Om contact te maken met de natuur is soms wel echt actie nodig.

De voordelen om te verbinden met de natuur zijn talrijk. Deze verbinding speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van onze fysieke en mentale gezondheid.

Leef in het moment, leef nu.
Een van de belangrijkste manieren om contact te maken met de natuur is om echt aanwezig te zijn in het moment. De moderne samenleving traint ons om een snel leven te leiden, quasi heel onze dag in gepland : vergaderingen, maaltijdpauzes, de rush van en naar het werk, de kinderen, enz. We leven in zo een snel veranderende wereld dat we vergeten ons te concentreren en te genieten van het huidige moment.

Om een verbinding met de natuur op te bouwen, moet je je eerst losmaken van al het lawaai en je energie kanaliseren naar natuurervaringen. Oefen dit dagelijks door jezelf los te maken van je agenda, diep adem te halen en tijd te besteden aan het opnemen van de bomen, vogels, kortom alles in je nabijheid in de natuur.

Stressbeheersing
Het stadsleven wordt geassocieerd met verhoogde niveaus van stress en zelfs met depressie. Verbinding maken met de natuur is een middel om stress te verminderen en je geestelijke gezondheid in het algemeen te verbeteren. Het doorbrengen van 10 minuten in een natuurlijke omgeving resulteert al in het verminderen van fysieke en psychologische klachten. Het uitzicht alleen al op de natuur verlicht al de klachten. Door het gevoel van rust wordt onze focus weggenomen van de stress of de pijn die we voelen.

Ziekteherstel
Het contact met de natuur doet wonderen voor patiënten in herstel. Patiënten die het genot van de natuur hebben voelen zich minder angstig en hebben een lagere dosis pijnmedicatie nodig dan patiënten die in kamers verblijven zonder een representatie van de natuurlijke wereld. 

Verhogen van het energieniveau
Het kopje koffie in de ochtend kan voor een boost zorgen, maar jezelf onderdompelen in de natuur is ook een perfecte manier om je energieniveau te verhogen bij het begin van je dag. Zo kom je fysiek en mentaal terug tot leven.

Gebruik al je zintuigen
Om je echt verbonden te voelen met de natuur, moet je leren om alle vijf je zintuigen er bij te betrekken. De natuur is een zintuiglijke ervaring waarbij je ziet, hoort, ruikt, aanraakt en proeft. Als je het moeilijk vindt om te ontspannen of kalm te blijven, is het afstemmen op je zintuigen de eerste stap om je meer ontspannen te voelen.
Haal diep adem, voel de wind en zon je huid binnendringen, luister naar het geluid van de bomen, dieren en insecten. Richt je op je reuk- en smaakvermogen. Hierdoor leer je je omgeving  waarderen in plaats van ze gewoon voorbij te laten gaan.

Combineer je creativiteit met de natuur
Een manier om je diep te verbinden met de natuur is om dit te doen terwijl je je innerlijke creativiteit uitdrukt. Je zou dit kunnen doen door de lens van een camera, een tekening of een schilderij. Dit helpt je om je zenuwen te kalmeren, je humeur te verbeteren en inspiratie op te doen voor creatieve ideeën. Je verdiepen in de natuur kan ook helpen om een nieuw perspectief te ontdekken voor een probleem.

Lees natuurboeken
Het lezen van natuurboeken en citaten is een intense manier om je geest mee te nemen op een psychologische reis door de schoonheid van de natuur. Je kunt boeken lezen die betrekking hebben op verschillende aspecten van de natuur. Bijvoorbeeld boeken zoeken die de geschiedenis en evolutie van dieren en planten beschouwen. Of meer creatieve boeken zoals natuurpoëzie of natuurcitaten. Zo kan je ook je kennis van de wereld om je heen verbreden wat héél goed is voor je intuïtie.

Zorg voor een goede plek
Neem de tijd om een goede plek te zoeken om contact te vinden met de natuur.   Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van je natuurverbinding. Zoek een plek waar je je één voelt met de natuur. Op die plek breng je tijd door in een natuurlijke omgeving en helpt je om weerpratronen, dagelijkse of maandelijkse cycli van dieren en planten te observeren en te waarderen.

Observeer de dieren
Dieren zijn schattig, intelligent en vermakelijk. Je kunt het dagelijkse leven van de dieren observeren en er zelfs lessen uittrekken. Neem de tijd om mieren in een boom te zien kruipen of een eekhoorn van tak naar tak zien springen. Dit helpt je om dieper verbonden te voelen met de natuur.  Door de tijd te creëren om dit zo vaak mogelijk te doen of wanneer je een rustmoment nodig hebt, voel je je meer geaard met de natuurlijke wereld om je heen.

Vogels spotten
Als je in de buurt van een park of een gebied met bomen woont, dan is vogels spotten een activiteit dat het proberen waard is. De ervaring kan zowel bevrijdend als fascinerend zijn. U kunt uit uw raam kijken of een wandeling maken door het park en het dagelijks leven van vogels observeren.   Misschien merk je gewoon hoe vogels hun nesten vormen tijdens de paartijd of hoe een familie vogels naar elkaar kibbelt. Met vogels kijken kun je je verbinding met de natuur vergroten en een beetje meer de diversiteit om ons heen en dicht bij huis waarderen.

Contact maken met planten
Hou je van bomen, bloemen en planten? Het hebben van groene levende wezens om ons heen is de manier om contact te maken met de natuur. Je kunt een lokale tuin bezoeken of zelf een plantentuin aanleggen. Neem de tijd om aandacht te besteden aan de bewegingen van planten. Mediteer op hun geur. Let op hun stengels, bladeren, wortels en alles daartussenin. Leer de verschillende soorten planten te herkennen samen met hun namen. Observeer hoe ze omgaan met insecten en andere organismen.

Maak een wandeling
Wandelen, hardlopen of snelwandelen heeft voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Terwijl je geniet van de momenten van de natuur, kun je je gezondheid verbeteren door te oefenen. Je kunt een andere route of koers door je buurt nemen  en de natuur in al zijn schoonheid verkennen. Je kunt ook vrienden of familieleden uitnodigen om een gedeelde ervaring te creëren. Vergeet ook de hond niet mee te nemen.

Ga onder de nachtelijke hemel zitten
Als je altijd al nieuwsgierig bent geweest om meer te weten te komen over de sterren, is het zitten onder de nachtelijke hemel een uitstekende gelegenheid om dit te doen. Je kunt wat vrienden en familie verzamelen om bij je te zitten en de nachtelijke hemel te verkennen. Dit doen is een geweldige manier om relaties te versterken, contact te maken met de natuur en een gevoel van identiteit te vinden en onze plaats in het universum te overwegen.

Ga picknicken
Wat is er beter dan genieten van je favoriete maaltijd met vrienden in een park? Picknicks zijn altijd perfect om een band op te bouwen met geliefden en met de natuur.   Je kunt tijd vrijmaken om je favoriete park met je vrienden te bezoeken en een lijst met natuurobservatie-activiteiten opmaken om uit te proberen.

Bekijk zonsopgang en zonsondergang
Kijken naar de dageraad of het einde van een dag, kan gevoelens van vrede en rust brengen. Je zou elke ochtend tijd kunnen doorbrengen met het kijken naar de zonsopgang vanuit je raam. Als u zich angstig voelt na een lange dag, kunt u een wandeling maken naar een park of een favoriete schuilplaats die u een goed uitzicht op de zonsondergang geeft en gewoon geniet van het uitzicht op een prachtige avondhemel.

Ontspan aan het water
Er is iets buitengewoons aan dicht bij het water zijn of zitten en kijken naar de golven die over het zand rollen. Misschien vind je wel de ervaring en de mogelijkheid om na te denken, wat je geestelijke gezondheid ten goede komt en tegelijkertijd gevoelens van geluk en vrede creëert. Actief zijn in het water, van kanoën tot surfen of gewoon een duik nemen in een natuurlijke omgeving, biedt ook de extra voordelen van lichaamsbeweging. Bovendien bieden deze activiteiten een geweldig excuus om naar buiten te gaan en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Kamperen
Als je jezelf volledig wilt onderdompelen in de natuur, kan kamperen een ideale manier zijn om dit te doen. Met kamperen kun je je volledig losmaken van alle drukte van het stadsleven en de tijd nemen om de natuur te ervaren. Je kunt tijd besteden aan het aanspreken van je zintuigen en genieten van de natuur in zijn volheid, vrij van onderbrekingen. Kamperen is ook een geweldige manier om een band op te bouwen met geliefden.

Vergroen uw huis
Het kweken van planten is een manier om je natuurverbinding te verdiepen. Door het proces van het planten van een zaadje, het voeden en het zien groeien, vergroot je waardering voor de natuur. Je hoeft geen ingewikkelde tuintechnieken te leren. Haal gewoon wat zaden, plant ze in de aarde of in een plantenpot en voeg elke dag wat water toe.   Terwijl je je plant voedt, geniet je van het zonlicht op je huid, voel je het vuil in je handen en adem je de geur van vruchtbare grond in. Dompel jezelf onder in elk moment dat je doorbrengt en waardeer elk proces van het kweken van je planten in je eigen achtertuin.

Bescherm de natuur
Deelnemen aan het behoud van de natuur komt niet alleen het milieu ten goede, maar kan ook je verbinding met de natuur verdiepen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt deelnemen aan het beschermen van de natuur. Enkele hiervan zijn:   Lid worden van uw lokale gemeenschap bij het planten van bomen: Neem contact op met uw lokale gemeenschap en vraag vrijwilligerswerk aan bij een boomplantproject. Het creëren van groene ruimtes zoals tuinen die zowel dier- als milieuvriendelijk zijn. Deelnemen aan projecten die gericht zijn op het beschermen van dieren in het wild.  Deelnemen aan het verwijderen van zwerfvuil, enz ...

Natuurdocumentaires
Hoewel sommige van de manieren om contact te maken met de natuur inhouden dat je buiten bent, kun je ook contact maken met de natuur vanuit het comfort van je huis. Natuurdocumentaires zijn een uitstekend medium om over de natuur te leren en je geest mee te nemen naar plaatsen die je misschien niet fysiek kunt bezoeken. Je kunt documentaires bekijken over dieren in het wild, planten of waterlichamen.  Het goede nieuws is dat je tegenwoordig een enorme selectie vindt om te streamen zonder het huis te hoeven verlaten.

Houd een natuurdagboek bij
Een van de meest impactvolle manieren om je natuurervaringen te verbeteren, is door een natuurdagboek bij te houden. De natuur is gevuld met veel dingen die je kunt ontdekken. Natuurlijk vind je er bomen, dieren, water en nog veel meer om te verkennen.   Naar buiten gaan in de natuur kan een gevoel van verbondenheid creëren. Terwijl het misschien niet altijd een diepgaande ervaring biedt, kan het soms wel een openbaring betekenen. Met zoveel activiteiten die erbij betrokken zijn, kan een dagboek een geweldige manier zijn om herinneringen aan die activiteiten levend te houden en ze naar de toekomst te dragen.
Met een natuurdagboek kun je blijvende herinneringen opbouwen, dingen op een dieper niveau opmerken en nieuwere perspectieven op de natuur krijgen. Misschien wilt u het volgende overwegen wanneer u een dagboek bijhoudt over een van uw buitenavonturen:    
Welke ervaringen herinner je je het meest? 
Herinnert u zich uw locatie en alle details? 
Wat voor soort plant heb je opgemerkt? 
Hoe voelde je je na de ervaring? 
Wat heb je gezien? 
Wat heb je gehoord? 
Overweeg om deze vragen te beantwoorden en druk jezelf zoveel mogelijk uit. Zonder dagboek kunnen de prachtige natuurervaringen een verre herinnering worden. Het bijhouden van een dagboek kan je verbinding met de natuur verdiepen en je geestelijke gezondheid en algehele welzijn verbeteren.    

 

Verken de natuur met de OBSIDENTIFY-app