De 1ste chakra

Buitenmeditatie : richt hierbij je aandacht en energie die de verbinding vormt tussen jou en de aarde. Extra sterk op blote voeten. Dit geeft aarding.

 

Het bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat, tussen de anus en de genitaliën en vormt de fundering van het gehele chakrasysteem.

Dit chakra wortelt ons in ons lichaam, de stoffelijke wereld en de aarde. Een plant kan niet leven zonder wortels. Zo ook kan de psyche van een mens dat niet. Onze wortels staan voor waar we vandaan komen: de aarde, de baarmoeder, onze voorouders en familie, en onze persoonlijke geschiedenis. We kunnen niet tegelijkertijd ons verleden ontkennen en onze wortels in stand houden.

Om fysiek te overleven hebben we de aarde nodig: voedsel om te eten, dingen die we aanraken en zien, water om de dorst te lessen, lucht om te ademen,…

Beschrijving van het symbool
Het symbool voor Muladhara een lotus met vier bladeren met daarin een vierkant. Het vierkant representeert de vier windrichtingen en het stevige fundament van de materiële wereld.  In dit vierkant bevindt zich een kleine, naar beneden gerichte driehoek,  De naar beneden wijzende driehoek is een symbool van de geest die zich verbindt met de materie, die grond in de aarde en ons aardse bestaan in ons lichaam. Het wordt gezien als het middelpunt van onze vitale levenskracht en is de zetel waar kundalini opgerold en sluimerend blijft totdat het wakker wordt om zijn energie naar alle andere chakra's te verdelen. In de driehoek bevind zich de godin Kundalini, die zich om de naar boven gerichte Shiva-lingam kronkelt.

BenamingenWortelchakra - Stuitchakra - Basischakra
ElementAarde
EnergieAarding
Etherische olieCederhout - Patchoeli - Sandelhout - Basilicum - Kaneel
FunctiesVeiligheid en overleving
GeluidDonder - Aardbeving
IdentiteitHet fysieke lichaam. Zelfbehoud.
KarakterCreatief - Intelligent
KleurRood. Het is een warme kleur, vol levenskracht. Deze staat voor moed, hartstocht, kracht, agressie en vurigheid.
Kruiden - GeurenCeder. Komt van het coniferengeslacht uit de dennenfamilie. Komt van nature voor in de Westelijke Himalaya en het Middellandse zeegebied. Lichte en duurzame houtsoort.
KwaliteitTevredenheid
LichaamDikke darm, botten, skelet, tanden, stuitbeen, benen, voeten, bijnieren.
MuziekC-akkoord -- Frequentie: 256 Hz.
OnderactiefAngstig - Nerveus - Mager - Gehaast - Geen discipline
OntwikkelingsfaseOntwikkeling in de baarmoeder tot 1 jaar.
OveractiefHebzuchtig - Materialistisch - Traag - Zwaarlijvig
PositieOnderaan de wervelkolom in het perineum, tussen de anus en de geslachtsdelen.
SanskrietMuladhara
Sanskriet betekenisMula = wortel en Adhara = stuit
SleutelwoordenAanwezig zijn in een fysiek lichaam. Verbinding met de aarde: aarding, gronding, wortels. Veiligheid: basisvertrouwen, overleven. Materie: financiële zekerheid, verzadiging in basisbehoeften, het aangeven van eigen grenzen.
UitdagingStevigheid
ZintuigRuiken
EdelstenenAgaat
Aragoniet
Bloedsteen
Borniet
Carneool
Granaat
Hematiet
Howliet
Jaspis
Mookaiet jaspis
Nuummiet
Obsidiaan
Regenboogkwarts
Robijn
Rode jaspis
Rookkwarts
Spinel
Tijgeroog
Toermalijn
Woestijnroos
zinkiet
Zwarte onyx

[ 2de chakra ]